A Cassini a magyar űrkutatás számára is meghatározó volt

A magyar mérnökök fontos szerepet játszottak az űrszonda megalkotásában, végső pillanatait pedig Csillebércről nézték végig. Szalai Sándor kutatóval beszélgettünk.

2017. szeptember 24. 8:00

A cikk folytatása...


Kapcsolódó hírek
A nagy finálé eredményei Az hihetnénk, hogy 13 év alatt a Cassini jóvoltából már mindent megtudtunk a Szaturnuszról. De nem! A „nagy finálé” is tartogatott tudományos meglepetéseket.
Kiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje A csillagászok harminc éven át azt hitték, hogy a gyűrű egyben tartása egyedül a Janus nevű holdnak köszönhető. A NASA szeptemberben megsemmisült Cassini űrszondája által küldött adatok elemzése alap...

Friss hírek
Nézők nélkül is nyert az Újpest Kész thriller volt Mezőkövesden, élre állt a Ferencváros.
Költségek helyett szabad felhasználás - Mindenki jó az egységes uniós digitális piac Több tucat javaslatból két tucat törvényjavaslat, eddig hat sikeres intézkedés - jelenleg itt tart ez egységes európai digitális piac kialakítása. Ez jelenleg a leginkább olyan területe az uniós együttműködésnek, ahol a legnagyobb az egyetértés a tagállamok között, hiszen az előnyök egyértelműek. Andrus Ansip, a digitális piac kialakításáért is felelős uniós biztos Budapesten a közmédiának úgy nyilatkozott: a roaming uniós szabályozása megmutatta, hogy az EU mit tehet a polgárai jólétéért, és az ott tapasztalható összefogásból kell kiindulni ahhoz, hogy végül mindenki tudjon mindenhonnan - az EU területén belül - az interneten vásárolni.
Varnus tagadja a vádakat Hazugságnak nevezte Varnus Xaver azokat az ellene szóló zaklatási vádakat, amelyeket a múlt héten akkor még névtelenül Mérei Tamás állított vele kapcsolatban. A csellóművész úgy reagált: állításait hajlandó a bíróságon is bizonyítani.
Évtizedekig feketelistás volt, ezért most mindenki ezt keresi a lakáspiacon Ez az egyik legkényelmesebb és leggazdaságosabb....
Vízy András töltelékből lett műsorvezető Az induló kereskedelmi televíziózás emlékezetes újdonsága volt a 100-ból egy című vetélkedő, amelynek házigazdája az akkor már egyéb rádiós műsorokból ismert Vízy András volt. Ahogy az 1999-ben indult kvíz neve is mutatja, százan vágtak neki a játéknak, de a fődíjat csak egyikük zsebelhette be, miután az összes fel­tett kérdésre helyes választ jelölt be a megadott lehetőségek közül.
Meghalt az AC/DC alapító gitárosa Elvesztette a zenekar alapítótagját. Malcolm Young 64 éves volt.

Hét hold felfedezését és az eddigi legtávolabbi leszállást is elhozta a Cassini-Huygens küldetése Húsz éve, 1997. október 15-én indult el küldetésére a Cassini-Huygens-űrszonda, amelynek feladata a Naprendszer hatodik bolygója, a Szaturnusz és egyik holdja, a Titán vizsgálata, illetve egy leszálló...
Utolsó leheletéig a tudományt szolgálta A Cassini-Huygens-űrszonda 20 éve indult útjára.

Top hírek:
Így temették el Som Lajost - fotók Családja, barátai, zenésztársai és ismerősei a Farkasréti temetőben kí­sérték utolsó útjára a 70 éves korában elhunyt Som Lajost.
Hat bombázót küldött ma Moszkva az Iszlám Állam ellen Hat Tu-22M3-as hadászati bombázó mért légicsapást az Iszlám Állam (IÁ) objektumaira a szíriai Abu-Kemál város közelében közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
A morcos veteránoknak is ritmusra mozgott a lábuk Egy kicsit több rajongó, és rengeteg szakmabeli nyomta végig a pesti klubfesztivátl. Végetért a második BUSH.
Bizarr felvétel: kiszúrta a Google térkép az utcán napozó földönkívülit Ritka fura dologra bukkant a Google Maps.
Fekete-win-win-Győr
Újra összeszedtük a hét átverős címeit A hét kattintásvadász címei, kizárólag az Indexről és környékéről.